Wednesday, March 23, 2011

က်မနဲ႔ က်မခ်က္တဲ႔ ငါးဆားနယ္ဟင္း

က်မရဲ႕မီးဖိုေဆာင္ေလးလို႔ ေခါင္းစဥ္တစ္ခုတပ္ျပီးကာမွ ကိုယ္တိုင္ခ်က္တဲ႔ဟင္းေလးေတြကို ကိုယ္တိုင္ပဲ စိတ္တိုင္းမက်တာနဲ႔ မတင္ျဖစ္ခဲ႔ဘူး ။
ဒီတစ္ပတ္ေတာ႔ ေစ်းထဲကေန လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ငါးတစ္ေကာင္ကို၀ယ္လာျဖစ္ခဲ႔တယ္...။
ဟင္းဆိုရင္ အေပါ႔အရႊတ္ေတြ ၊ အေရာင္အဆင္းမရိွတဲ႔ျဖဴဖတ္ျဖဴေရာ္ေတြ ၊ အခ်ဳိခ်က္တာေတြကို လံုး၀မစားတတ္တဲ႔ က်မအတြက္ ငါးကိုဘယ္လိုခ်က္ရမလဲလို႔ စဥ္းစားရင္း ငါးဆားနယ္(ငဆနယ္) လုပ္ထားျပီးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲ႔ ငဆနယ္ဟင္းဆီျပန္ေလးတစ္ခြက္ခ်က္ဖို႔ စိတ္ကူးလိုက္တယ္ ....။
ငါးဆနယ္က မလုပ္ျဖစ္တာေတာ႔ၾကာျပီ ... ဟုိးအရင္က သူငယ္ခ်င္းနားမွာ ၾကည္႔ထားခဲ႔တာ း)

ျမန္မာျပည္မွာအစိုးရ၀န္ထမ္း အလုပ္တာ၀န္နဲ႔ ျပည္နယ္တစ္ခုမွာတာ၀န္က်ခဲ႔ေတာ႔ က်မေနရတဲ႔အေဆာင္က ျမိဳ႕ထဲနဲ႔လဲေ၀းတယ္ ေစ်းနဲ႔လဲေ၀းေတာ႔ က်မတို႔၀န္ထမ္းေတြအတြက္ တစ္ပတ္တစ္ခါဆိုသလို ငါးကားၾကီးတစ္စီးေရာက္လာျပီး ငါးေတြေ၀ေပးေလ႔ရိွပါတယ္ ....။
အဲဒီမွာ  အေဆာင္မေနတဲ႔ အိမ္ေထာင္ရွင္ ဆရာမၾကီးေတြကေတာ႔ သူတို႔ေ၀စုကို က်မတို႔အေဆာင္က ကေလးေတြ ယူခ်င္တဲ႔သူ ယူဆိုျပီး မီးဖိုခန္းထဲက ဇလံုၾကီးတစ္လံုးထဲမွာ ထားေပးခဲ႔တတ္တယ္ ...။
က်မနဲ႔တစ္ခန္းထဲ အတူတူေနရတဲ႔ ျမင္႔သူဇာလိႈင္ ဆိုတဲ႔ ဆရာမေလးက ဧရာ၀တီတိုင္း ၊ ဟသၤာတျမိဳ႕နယ္ကဆိုေတာ႔ ငါးပိေရသိပ္တာ ၊ ငါးဆားနယ္လုပ္တာေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးကြ်မ္းက်င္တယ္ ....။
အဲဒါနဲ႔ က်မတို႔ႏွစ္ေယာက္ေပါင္းျပီး ျပည္နယ္ဘုရားပြဲမွာ စဥ္႔အိုးၾကီးၾကီးတစ္လံုး၀ယ္လိုက္တယ္ ...။

က်မတို႔ခ်က္မစားႏိုင္တဲ႔ ငါးေတြေရာ အေဆာင္က သူငယ္ခ်င္းေတြရဲ႕ငါးေတြေရာ ေပါင္းျပီး ၊ အရြယ္ညီအတံုး အကြင္း အကြင္းေလးေတြအျဖစ္ လွလွပပ တံုးလိုက္တယ္ ...။
ျပီးတာနဲ႔ ဆား ၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ ၊ နႏြန္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ စိမ္႔၀င္ေအာင္နယ္ျပီး စဥ္႔အို႔ေျခာက္ေျခာက္ေလးထဲမွာ လက္သန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ တစ္ထပ္ခ်င္းသိပ္လိုက္ ဆားတစ္ထပ္ထည္႔လိုက္နဲ႔ ျပီးတဲ႔အခါ ပလပ္စတစ္အၾကည္ သန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ ေလလံုေအာင္စဥ္႔အိုးအ၀ကိုဖံုးလိုက္ျပီး သံပန္းကန္ျပားအေဟာင္းတစ္ခ်ပ္နဲ႔ ဖံုးထားလိုက္တယ္ ....။
က်မတို႔လုပ္တဲ႔ ငါးဆားနယ္အိုးၾကီးက ေနာက္ဆံုးမွာေတာ႔ လက္မလည္ေအာင္ ေရာင္းေကာင္းတဲ႔ အိုးၾကီတစ္လံုးျဖစ္လာခဲ႔တယ္ ....။
အေဆာင္မွာ ဘာဟင္းမွမရိွဘူးဆိုရင္ ငါးဆားနယ္ေၾကာ္၊ တာလေပါ႔ဟင္းရည္အိုးၾကီးတစ္အိုး နဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းတစ္ခြက္ကေတာ႔ အျမဲတမ္းလိုလိုရိွေနတတ္တယ္ ...။

က်မနဲ႔ ျမင္႔သူဇာလိႈင္က ငါးဆားနယ္သိပ္တဲ႔တာ၀န္ကိုယူျပီး ၊ မိဥမၼာေထာ ဆိုတဲ႔ အစ္မကေတာ႔ တာလေပါ႔ဟင္းအိုးၾကီးကို တာ၀န္ယူတယ္ ....။ ငရုတ္သီးေထာင္းဖို႔ ငါးဆားနယ္ေၾကာ္ဖို႔ကိုေတာ႔ အေဆာင္ထဲက သူငယ္ခ်င္းေတြက အလွည္႔က်တာ၀န္ယူၾကရင္း က်မတို႔တို႔ရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းၾကီးကလဲ ဘယ္ေတာ႔မွမေျပာင္းလဲေသာ ဟင္းလ်ာေတြနဲ႔ အျမဲစည္ကားေလ႔ရိွပါတယ္ .....။

အေဆာင္ေခါင္းရင္းက မလႊပင္ၾကီးကလဲ ေဖြးေဖြးလႈပ္ေအာင္ ပြင္႔လိုက္၊ ေၾကြလိုက္ရိွခဲ႔ေပမယ္႔ က်မတို႔လက္ခ်က္နဲ႔ အပင္ေပၚမွာေရာ ၊ ေျမၾကီးေပၚမွာေရာ ၾကာၾကာမေနရ ရွာပါဘူး ။
စားစရာ ျပတ္လပ္သြားျပီဆိုရင္ .... အဲဒီ မလႊပြင္႔ေတြကို ေျမအိုးၾကီးနဲ႔အခါးေလွ်ာ႔သြားေအာင္ျပဳတ္ျပီး ၾကက္သြန္နီစိမ္း ၊ ေျမပဲေထာင္း ၊ ဆီခ်က္ ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ နယ္ျပီး ဇလံုၾကီးထဲမွာ ပယ္ပယ္နယ္နယ္ သုတ္စားေလ႔ရိွၾကတယ္ ...။

က်မတို႔ ေက်ာင္းနဲ႔မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ ၾကာအင္းေတာင္တန္းေပၚက ဘဒတ္စာလို႔ေခၚတဲ႔ အျဖဴေရာင္အပြင္႔ေလးေတြကလဲ က်မတို႔ ျပည္နယ္၀န္ထမ္းေတြအတြက္ ေလာက္ငေအာင္ပြင္႔ေပးရွာပါတယ္ ...။
ဘဒတ္စာနဲ႔ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ကလိုက္ဖက္တဲ႔ အတြဲဆိုေတာ႔ မိုးရြာလို႔ ေတာင္ေပၚမွာ ဘဒတ္စာေတြ ထြက္ျပီဆိုရင္ ေက်ာင္၀န္းထဲက ကင္မြန္းပင္တန္းၾကီးကလဲ က်မတို႔လက္ခ်က္န႔ဲ အညႊန္႔ေတာ္ေတာ္နဲ႔ျပန္မထြက္ႏိုင္ရွာေတာ႔ဘူး .....။
ရွားပါးဆင္းရဲေပမယ္႔ အဲဒီဘ၀ကိုပဲ က်မတို႔ေပ်ာ္ခဲ႔ၾကတာ ......ႏွစ္ေတြၾကာခဲ႔ေပမယ္႔ တစ္သက္မေမ႔စရာ အတိတ္က ပံုရိပ္လႊာေလးေတြကို ျပန္လည္ေအာက္ေမ႔မိရင္း ငါးဆားနယ္ဟင္းတစ္ခြက္ကို ျပန္လည္ ခ်က္ျပဳတ္ျဖစ္ခဲ႔တာပါ ....။

ငါးဆားနယ္သိပ္ထားတဲ႔ ဗူးထဲကေန ငါးဆနယ္တံုးေလးေတြကို လိုသေလာက္ယူ၊ ဆားေတြဖယ္ထုတ္ျပီး ေရအထပ္ထပ္ ေဆးထားလိုက္တယ္ ....။
ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ကိုပါးပါးလွီးျပီး ၊  နံနံပင္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါတယ္...။


ပထမဆံုးဆီသတ္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ရတဲ႔အခါမွာ ငါးဆနယ္ေတြကို ထည္႔လိုက္ပီး က်က္ေလာက္တဲ႔အခါမွာ အရသာလိုသလိုျပင္လိုက္ပါတယ္ ...။ ျပီးရင္ေတာ႔ ဆီလည္ေရလည္အေနေလာက္မွာ နံနံပင္ေလးအုပ္ျပီး ခ်လိုက္တာနဲ႔ ထမင္းစားလို႔ျမိန္ေစမယ္႔ ငါးဆနယ္ဟင္းတစ္ခြက္ က်က္သြားပါျပီ ...။

အရသာက ေလးေလးပင္ပင္ရိွေတာ႔ အခ်ဥ္နဲ႔လိုက္ဖက္တာမို႔ ရွားရွားပါးပါးရတဲ႔ မရမ္းသီးေလးကို ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔ ၊ ေျမပဲမႈန္႔တို႔နဲ႔ သုတ္လိုက္ပါတယ္....။
သူငယ္ခ်င္းရဲ႕ မုန္႔ညွင္းရြက္ဟင္းခ်ဳိ ပူပူေလးနဲ႔ပါ တြဲဖက္ျပီး စားလိုက္ၾကတာ ...............
အဲဒီထမင္း၀ိုင္းေလးက က်မတို႔အတြက္ေတာ႔ အမွတ္တရပါပဲ ..... း)

အားလံုးကိုခ်စ္ခင္ေလးစားလွ်က္ ~
ႏွင္းေဟမာ
(22 March 2011)

6 comments:

ဂငယ္ said...

အစ္မေရ..
လာလည္ပါတယ္.. လင့္လဲခ်ိတ္ခြင့္ၿပဳပါ..
စီေဘာက္မေတြ့လို့ဒီမွာပဲေရးခဲ့တယ္ေနာ္..
ေကာင္းေသာေန့ၿဖစ္ပါေစ.. ^^

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ငါးဆားနယ္ေလးက စားခ်င္စရာ
ႏွင္းကိုယ္တိုင္သိပ္တဲ႔ ငါးဆားနယ္ စဥ္႔အိုးၾကီးကို ျမင္ေယာင္ၾကည္႔မိတယ္..
အေဆာင္ေနေက်ာင္းသူေတြဘ၀ ေပ်ာ္ဖို႔ေကာင္းတယ္ေနာ္
လူမ်ားေတာ႔ ဘာေလးဘဲစားစား စားေကာင္းေနေတာ႔တာပါဘဲ။ မလႊပြင္႔ေတာ႕ သုပ္စားဖူးဘူး.. ပဒတ္စာေတာ႕စားဖူးတယ္ ၾကိဳက္လဲၾကိဳက္တယ္.. မရမ္းသီးသုပ္ေလးျမင္လိုက္ေတာ႕ ခ်က္ျခင္း ထမင္းထစားလိုက္ေတာ႕တယ္..

Sunny said...

ငါးဆားနယ္ကိုေတာ့ ဆန္းနီလည္း ၾကိဳက္တယ္.. ႏွင္းရဲ ႔ ငါးဆားနယ္အိုးကိုလည္း မ်က္စိထဲျမင္ျပီး သေဘာေတြ က်ေနတာ.. ေရးတတ္လိုက္တာ..

ျမစ္က်ဳိးအင္း said...

ျမန္မာျပည္မွာေနတုန္းက တခါတေလ ငပိေကာင္ ေၾကာ္ စားေပမယ့္ သိပ္မၾကိဳက္ခဲ့ဘူး။
ဒီရက္ပိုင္းထူးထူးျခားျခား ငပိေကာင္ေၾကာ္ကို ငရုတ္သီေျခာက္ေၾကာ္နဲ႔ စားခ်င္ေနတာ။ ညီမေလးရဲ႕ ငါးဆားနယ္ကို ျမင္ေတာ့ စားခ်င္စိတ္က ပိုျဖစ္သြားရတယ္။

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

ငါးဆားနယ္ဟင္းၾကည္႕ရတာ ဟင္းခ်က္ေကာင္းမဲ႕ပုံေနာ္
အေဆာင္မွာေနခဲ႕ၾကတာၾကည္႕ၿပီး
ေပ်ာ္စရာၾကီး အဲလိုအေတြ႕ၾကဳံမ်ိဳး
သိပ္ရိွဖူးခ်င္တာပဲ
ခင္မင္ေလးစားတဲ႕
ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္

ေရႊျပည္သူ (ShwePyiThu) said...

ငါးဆားနယ္ဟင္းေလးက တကယ္စားခ်င္စရာ ညီမေလးရယ္... ျမန္မာျပည္ အေဆာင္သူေလးဘဝတုန္းက ငါးဆားနယ္စဥ့္အိုးႀကီးရယ္ သူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔ ေႏြးေႏြးေထြးေထြး ထမင္းဝိုင္းေလးရယ္ကို ျမင္ေယာင္ရင္း ႏွစ္ႏွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္ ဖတ္သြားမိတယ္...